Sötétség fénye



"Üdvöz légy! Látsz? Nem a levegőbe kellene meredned, talán azért tekingetsz mindenfelé tanácstalan. Ott a falon a tükör. Igen, nézz bele. Magad nézel vissza - vagy tán mégsem? Nem, neked nincsenek szarvacskáid. A glóriára sem emlékszel. Képzelődsz. Szédülsz. Mondod te s homlokodra téve kezed leülsz. Remek, addig én tovább monologizálok.
Mindkettő mi vagyunk. Két külön világot emlegettek ti, emberek. A hófehéren csillogó, felhők tornyaival tarkított mennyet, ahol angyalok járnak pihéstollú szárnyakkal, könnyed mosollyal, hosszú, szőke hajjal; a forrongó poklot, hol a kín és a szenvedés a karmestere a groteszk hangversenyének a jajoknak és csúf, denevérszárnyú ördögök nyomják a bűnösök fejét víz alá. A harmincszor átcenzúrázott könyvetek is erről szól. A világ fekete-fehérségéről. Az önfeláldozóról és a totális gonoszról. Az érme két oldaláról. De ha megkérdezném, miért választjátok szét ennyire, ti magatok sem tudnátok a választ rá. Szegényes fantázia? Badarság. Nem egyikőtöknek sokkal jobb ötletei is voltak. Lustaság? Mindjárt elképzelhetőbb. Dogmák? Kicsi korotoktól fogva belétek verik, el sem tudjátok hagyni. A politeizmusotokat politeizmus váltotta fel; a szentek, a szabályok és törvények, a szokások...
Nem, jól láttad a szarvacskákat glóriával. Mert ez a kettő egy. Egészként léteznek. Nincs köztük olyan pengeéles határ, mint ti azt gondoljátok. Olyan, mintha két különböző testrészed emlegetnéd - de mindkettő te vagy, mindkettő hozzád tartozik. Bűneid, hibáid tesznek emberré - léteznek tökéletes emberek. Nem azért lesz valaki tökéletes, mert hibát nem vét s mindig tudja, mit tegyen. Hanem mert ismeri határait, tudja, hol a helye. Mert sorsát elfogadja s abból a legjobbat próbálja kihozni. Az ilyen emberek váltják meg világotokat. Egy szép napon majd mindenki erre törekszik majd tudatosan, tudattalan - de addig a napig a bűnök nem halmozódnak, ne félj. Gondolkodj, tégy úgy, ahogy jónak látod, mert a jó szándék a legfontosabb; az a vízesés, mely tisztára mossa lelked, a szeretet pedig az, ami felemeli. Kérlek, gondolkozz erről."

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hm, elgondolkodtam... Érdekes.
Ja, ki hogyan gondolja. :)
Üdv: Kicsi