Tomb Raider: Legend





Igen, nagyképűen hivatkozhatok arra, hogy van gamer ismerősöm, aki játékokat szokott értékelni - ráadásul főszerkesztői szinten. És nem vagyok egy nyeretlen kétéves sem a számítógépes játékokat illetőleg. De eszem ágában sincs itt komoly kritikát csinálni, az alábbiak csak a személyes véleményem, ami ellen lehet panaszt tenni, csak nem érdemes, mert szólásszabadság van és mert attól én még így gondolom.


Körülményes bevezetés után íme a reflektálás :P

Mostanában - hát nem pont unalmamban, de feszültséglevezetésként és szórakozásként - leszedtem pár gamet. Több stratégiai és rpg közt találtam ezt a drágát... a Tomb Raider mindig is szívem csücske volt. Ettől független nem sokat játszottam még vele. Miért? Mert egyrészt azért könnyű vele elakadni, másrészt két crackelt verzióm volt (2 és a 3), ahol valamit elszúrtak, minek következtében nem lehetett menteni... egyhuzamban pedig szerintem azért képtelenség végigvinni, egyrészt az idő miatt, másrészt az életveszély miatt. XD Utálom Larát meghalni látni.

A Legend rész - a kis aranyos rögtön vagy nyolc gigát kért - röviden az édesanyja halála okának a kutatásából áll; ennyit tudtam. Telepítés után azonban a szemem-szám elállt. A kidolgozottság néhol egyenesen rémisztő /igen, ez bók volt/, az összes hajszál, a szempillák de még a kommlink apró alkatrészei is látszanak. Lara minden ízében gyönyörű - bár a gyönyörű kifejezés az életszerűséget és a bájt jelzi, személy szerint nekem az Angel of the Darknessben sokkal jobban tetszett - viszont eltűnt a copf (szerintem még a haját is levágatta), a klasszikus zöld felső is a múlté (szipp-szipp). De legalább az öve tele van mindenféle kütyüvel. A terep kimunkálása is minimum ilyen aprólékos, a fizikai motor se semmi (rugdoshatunk mindenféle tárgyat), a víz csobog, Lara bőre, ha úszott egyet, jó darabig fényes... káprázatos.
A kezdeti extázisomat igencsak mellbevágta az irányítás. Amíg Lara eddig egy helyben fordult az "oldalra" kurzortól, most elindul arra! Nem hátrál, de szembefordul, pár mozdulat pedig abszolúte hiányzik - egy mászást igazán beletehettek volna, a derékig érő ládára esetlen ugrással juthatunk csak fel. Viszont! Nincs több szerencsétlenkedés a kötelen, a platformszéleken vagy a póznákon! Lara automatikusan elkapja s megmarad rajta. És nem kell kicentizni sem már. Az idétlen nézetek többsége is eltűnt szerencsére, mert az egérrel Larától független is szétnézhetünk. Hurray! A videóktól úgyszintén seggreestem - hol van már a hasbeszélős korszak idétlenül szétszedett pixelű arcokkal? Bizonyos átvezető videókban pedig mi magunk is szereplünk pár gombnyomás erejéig, amennyiben nem akarjuk a csini régésznő halálát... A kommlink szintén újítás, gondolom, ne legyen annyira unalmas egyedül tekeregni az őserdőben. Zip, a kocka és Alister, a könyvmoly (Lara "személyzete") az otthoni kúriából segítenek Larának - ha csapda van előttünk vagy a továbbjutáshoz szükséges dolgokra hívják fel a figyelmünk, illetve poénkodnak -így például az első kötéllengős résznél bejelenti Zip, hogy a közvetített képtől is hányingere van...
A Croft Manor külön élmény. A filmek alapján megismert házba érkezünk - egy nagy lépcső, körben galléria, ezzel szemben az üveggel lezárt számtech-rész - többek között cserélhetjük már Lara ruháját (Sims-hatás? mindenesetre szimpatikus ötlet), az uszodát kicsinosították az előző részekhez képest, de például eltűnt az udvar, az edzőterem most bent van - na me' most '??? Olyan jó volt az a labirintusos pályarész is, muszáj volt megszabadulni tőle?
Ellenfelek? HÁT... nagyobb MI-vel rendelkező figurákat is láttam már, de azért alakulnak, megpróbálnak mögénk kerülni, illetve alattomban kézigránátot is hozzánkvágnak, ha másképp nem megy a likvidálás.
Összeségében azt mondhatom, hogy még csak április van, de valószínűleg ez lesz nálam az Év Játéka - viszonylag régi már a játék, de azért nem kell körberöhögni, mert bár nem rossz a gépem technikai turbózását illetőleg, így is akad nem kicsit helyenként. Lényegtelen, attól még nagyon megszerettem. És akkor, elektromágneses lasszó megvan, távcső megvan, két pisztoly a combomon - mentem!
Mihamarabbi visszatérést! XD

2 megjegyzés:

olin írta...

Fúh, kedvet csináltál. :D Konzolra kijött? És muszáj ismerni az előző részeket?

Fekete Hercegnő írta...

Mért lenne muszáj? XDInkább három kézre lenne szükség, hogy egyszerre tudjak lőni, futni és oldalra gurulva ugrani - és útközben látni is valamit, hogy az ellenséget kikerüljem.
Csatlakozz! :P