Ars poetica


Sokszor gondolkoztam már azon, hogy hogyan lehetnék jó író. Elképesztő számú ötlet jut ilyenkor eszembe, de ezek sohasem az írással kapcsolatosak. Többnyire inkább zenével, tánccal, képekkel.
Mert legyen robbanékony s kitörő, amire vad selyem lobogása a válasz; telepedjen az olvasó elméjére puha éjszaka bársonyaként. Kasztanyetta-csattogás a sor vége, az utolsó sorok hajzuhatag alól kinéző, igéző szembogarak. A szólógitár lendületes pengetése vibráljon a tintában – késztessen mindenkit az ütem topogására. Legyen vihar, mely a gondolatvilágodat megtépázza; legyen napsugár, mely jobb kedvre derít. Hangozzék igazságnak, melyet készpénznek veszel; de úgy hazudjon, hogy örömmel elhidd.
Akarom, hogy ki olvas, egy táncoló párt lásson, amint bal kezükkel egymás tarkóját fogják, miközben homlokuk összeér; hogy érezze a nő bő szoknyájának suhogó szelét, a férfi illatát. Egyszerre ellentmondás és széttörhetetlen egész. Lásson tündéreket, akik indaszerű tetoválásaikkal karjaikon, szemtelen harsányan nevetgélve dülöngélnek a papír szélén. Hallja vissza a zenét, amire én írtam – úgy, mintha kottát olvasna. Mosolyogva botránkozzon, nevetve elmélkedjen. A sorok mögött egy tükröt találjon, hogy önmagára lelhessen. Az elejétől a végéig szűnjön meg e világban, ébredjen egy másikban; s ha visszatér, ne rázhassa meg a fejét, hogy csak álom volt s vége van. Izgalom és nyugalom keveréke legyen, provokatív prózai kérdések sora; mégis egyszerű és profán. És tiszta, szívből jövő.

Kincse legyen az olvasónak.

A cél megvan. Már csak el kell érnem. Kívánjatok hozzá sok szerencsét.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nehéz célok, de nem elérhetetlenek. Teljes szívemből sok sikert kívánok. Bevallom, a bejegyzés elolvasása után bánom, hogy én már jó ideje nem írok.... lehet bepróbálkozom az egyetemi újságnál. Ugye ha sikerül bejutnom, elküldhetetk neked egy példányt, hogy kiértékeld? :)

anya írta...

Írj az érzéseidről, s aki hasonló helyzetben van fontosnak, igaznak ,utmutatónak fogja tartani amit olvasott.Csak azt tudja az ember hitelesen közvetiteni amit Ő is átélt vagy szeretne átélni.